WAT JE VRIENDEN JE OVER JOU VERTELLEN

Vrienden

Heb jij je ooit afgevraagd wat maakt dat jouw vrienden je vrienden zijn? Het kan je een mooi inzicht in jezelf opleveren en in datgene wat belangrijk voor je is of wat je verder wil ontwikkelen.

Van beste vriend tot sportmaat of drinkebroer: al deze personen representeren een deel van jezelf. Dat kan een talent, een waarde of een karaktereigenschap zijn. Iets in deze persoon trekt jou aan en je kunt alleen datgene herkennen wat je zelf al bezit. Het is niet voor niets dat je deze persoon graag om je heen hebt. Het deel van jou dat ze representeren, is een deel dat je graag verder wil ontwikkelen en in de wereld wil zetten.

Vraag jezelf dus af: ‘Wat is het dat me aanspreekt in deze persoon?’ Of: ‘Wat bewonder ik in hem of haar?’ Dat kan ‘daadkracht’ of ‘doelgerichtheid’ zijn. Maar bijvoorbeeld ook ‘jezelf zijn’ of ‘spontaniteit’. Je vriend dient in dat opzicht als een ‘rolmodel’. Door met hem of haar om te gaan, leer je (onbewust) hoe je dit deel kan toepassen.

Als een vriendschap doodbloedt, dan komt dat vaak doordat je binnen die vriendschap bent uitgeleerd. De vaardigheid die je in eerste instantie zo aantrok bij je vriend (en vice versa), is ontwikkeld en je kunt deze nu, zonder verdere hulp, in de praktijk brengen. De vriendschap heeft je dus veel gebracht.

Zodra je kan herkennen wat het is dat je in een vriendschap aanspreekt, kun je bewust bij jezelf nagaan wat je met deze kwaliteiten wil. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe wil ik deze vaardigheid in mijn eigen leven toepassen?’

Behalve nuttig kan het ook leuk zijn om op deze manier naar je vriendschappen te kijken. Je vrienden houden je op deze manier een mooie spiegel voor. Herken je eigen kwaliteiten en erken dat ze bij je horen.

doenwatjewiltdoen
0

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.