“IK BEN HET GEWOON GAAN DOEN”

Anemoon Elzinga

Interview met oud-deelneemster Anemoon Elzinga

Het besluit was genomen. Ze had haar baan als zakelijk medewerker bij het Oerol Festival opgezegd. Maar wat nu? Er waren wel wat vage ideeën, maar meer ook niet. Dus deed Anemoon Elzinga (43) in de zomer van 2014 mee met onze training. Het resultaat? Ze begon haar eigen evenementen- en projectenbureau onder de naam ZeeVonk Producties, op ‘haar’ eiland Terschelling. 

Tijdens de tweedaagse training Doen Wat je Wilt Doen kwam Anemoon erachter dat ze weer ‘wilde schitteren’ en ‘in haar kracht’ wilde komen. Het eindresultaat, het beeld van zichzelf zag ze duidelijk voor zich. Dat vonkte stevig. Het beeld maakte haar zo gelukkig dat ze niet anders kon dan de gok te wagen. Sindsdien organiseert ze evenementen, festivals en lezingen op de Wadden.

Welk inzicht gaf ruimte?
“In mijn vorige werk vonden mijn ideeën niet altijd gehoor en dat stoorde me. Ik zat niet op de juiste plek. Toen ik erachter kwam dat ik niet hoef te kiezen, maar dat ik mijn kennis en vaardigheden juist ook in de breedte kan neerzetten, voelde dat als een bevrijding. In ZeeVonk Producties krijgen mijn talenten, kennis, vaardigheden en ideeën alle ruimte. Ik ben nu een gesprekspartner die bij elke fase van een project wordt betrokken. Dat is een nieuw verworven vrijheid.”

Hoe pakte je de overstap naar een eigen bedrijf aan?
“Eerst maakte ik een lange lijst met uiteenlopende activiteiten die ik graag zou willen organiseren. En vervolgens ben ik het gewoon gaan doen. Binnen mijn werk pak ik de zaken projectmatig aan. De stappen zijn helder voordat ik begin. Voor mij persoonlijk werkt deze aanpak anders: ik vaar veel meer op mijn gevoel. Ik ga doen! Ik zet soms stappen zonder precies op mijn netvlies te hebben waar ik heenga. Dat is de wet van het voortschrijdend inzicht.”

Klinkt goed, is er ook een keerzijde?
“Ik leer nu veel, ik groei enorm en dat is erg fijn, maar ook spannend. Het feit dat ik nu veel buiten de comfortzone zit, brengt ook onzekerheid. Die onzekerheid speelt me parten als het rustig is. Ik moet mezelf continue in de markt zetten, afspraken maken, mensen ontmoeten. Aangezien ‘ik’ het produkt ben, vind ik het soms best wel lastig verkopen. Je bent daarnaast nooit klaar, er is altijd wel iets te doen.”

Doe je het allemaal alleen of staat er iemand naast je?
“Mijn man speelt een belangrijke rol in het omgaan met de keerzijde van het freelance bestaan. Hij steunt me door en door en hij moedigt me aan door regelmatig zijn vertrouwen uit te spreken. Dat motiveert me.”

Zijn er verworven inzichten?
“Ik weet dat ik op mijn gevoel kan vertrouwen. Gaan de alarmbellen af, dan besteed ik daar aandacht aan. En ik weet inmiddels ook dat ik veel meer kan dan ik ooit had gedacht en dat heeft me zelfverzekerder gemaakt.  Ik deel mijn ideeën nu met vertrouwen en krijg ook steeds vaker terug dat mensen mijn naam hebben horen vallen. Dat is een fijne bevestiging.”

Wat raad je anderen aan die twijfelen of ze hun baan zullen opzeggen?
“Ik zou zeggen: ga ervoor, ook al heb je nog helemaal niet helder wat je wilt. De weg ontvouwt zich vanzelf op het moment dat je de stap hebt genomen.”

Meer weten over Anemoon en haar evenementen op Terschelling?
www.zeevonkproducties.nl

Heb je interesse in de training?>>
Home >>

doenwatjewiltdoen
0

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.